EKO-CHRZCINY? Oryginalnie, niedrogo i eko

Dzisiaj, chrzciny, komunia, czy nawet urodziny dziecka stają się niemałym przedsięwzięciem logistycznym i gastronomicznym, co jest kosztowne, czasochłonne i stresujące. Popularnym rozwiązaniem jest organizacja uroczystości w wynajętych lokalach lub catering. Jednak rodzice zorientowani nieco bardziej ekologicznie, często pytają: czy można inaczej? Takie pytanie zadali sobie nie dawno Katarzyna i Kasper i prezentują osobiste doświadczenia przy zorganizowaniu chrzcin o nieco innym charakterze i stylu. Dodają: „Mamy nadzieję, że okażą się inspiracją dla własnych, niekonwencjonalnych, bardziej przyjaznych środowisku pomysłów na tego typu rodzinne uroczystości.”

Oto kilka pytań na jakie próbowali odpowiedzieć:

Jednorazówki, czy… naczynia z otrębów? – bo świadomość ekologiczna skłania raczej ku stosowaniu tych biodegradowalnych talerzy, misek, podstawek i kubków. Na pewno zaskoczą gości niekonwencjonalnym materiałem, estetyką wykonania (sic!), tudzież smakiem przypominającym otręby, ziemniaki lub prażoną kukurydzę… Unikniemy przy tym mycia, które jest zmorą wszelkich tego typu uroczystości.”

Miski z liści palmowych, talerze z trzciny cukrowej… Możemy zdecydować się także na miski z liści palmowych w różnych kształtach, sztućce drewniane lub praktyczniejsze – z termoplastycznej skrobii, a także talerze z trzciny cukrowej. W ofercie sklepów internetowych znajdziemy także biodegradowalne obrusy, kieliszki, a nawet słomki.

Co zamiast grila i popularnych napojów „owocowych” – Świetną alternatywą jest kociołek z paleniskiem. Pozwala przygotować zapiekankę, węgierski gulasz lub pyszną zupę z warzyw. Jego wygląd i prostota użytkowania mogą być ozdobą każdej imprezy w plenerze. Natomiast przygotowując napoje owocowe, możemy zamówić soki tłoczone w sposób tradycyjny, bez dodatków cukru, ze starych odmian owocowych.

Parę eko-porad na uroczystości rodzinne:

• Jeżeli jedzenie przygotowujemy we własnym zakresie, zaopatrzmy się na lokalnym targu. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup warzyw i owoców bezpośrednio od rolnika ekologicznego w okolicy. Niezbędne namiary znajdziemy w Internecie (np. w Małopolsce: www.natura.krakow.pl)

• Przygotujmy stolik lub tacę z lokalnymi specjałami. Nie może tu zabraknąć: tradycyjnych szynek, wędlin i kiełbas, serów z regionalnych i rodzimych serowni, galara, sałatki jarzynowej, polskich konfitur i sosów (np. żurawinowy), miodu, ciemnego pieczywa na zakwasie, smalcu (może być z gęsi), ogórków kiszonych i małosolnych oraz innych potraw zaczerpniętych z rodzinnych przepisów.

• Przyozdabiając nakrycia i stół, pomyślmy też o sezonowych dodatkach. Możemy wykorzystać, m.in. rosnące na około kwiaty (lawendy, róż, rudbekii), kłosy ozdobnych traw, kwiaty i liście hortensji oraz słonecznika, jesienne jabłka, pigwy i winogrona czy owoce dzikiej róży. Goście docenią naszą kreatywność i barwne kompozycje…

• Jeżeli myślimy o imprezie plenerowej dobrze jest wykorzystać własny ogród.

• Jeśli chcemy skorzystać z bio-naczyń wykonanych z otrębów, sprawdźmy je przed planowaną imprezą (w przypadku bardzo gorących i wrzących potraw, mogą się nie sprawdzić).

• Jeżeli decydujemy się podać alkohol, kupmy albo przygotujmy samemu tradycyjną nalewkę do degustowania (np. morelówkę, aroniówkę, piołunówkę lub orzechówkę). Podając piwo wybierzmy to długoleżakujące i niepasteryzowane z tzw. małych browarów. Świetnym wyborem są wysokojakościowe wina gronowe i owocowe od polskich producentów. Oczywiście mowa tu o produktach tradycyjnych, produkowanych na niewielką skalę, przez drobnych wytwórców.

Zachęcamy Was do podzielenia się uwagami i doświadczeniami – dodają autorzy porad Katarzyna Martyna-Jakubowska i Kasper Jakubowski z REFA

wszystkie propozycje na portalu chrześcijańskich ekologów

Udostępnij

Przeczytaj jeszcze

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.